Google Şifresini Unutanlar İçin Selfie Video İle Hesap Kurtarma Dönemini Başlatıyor
Google Şifresini Unutanlar İçin Selfie Video İle Hesap Kurtarma Dönemini Başlatıyor Google, Google Hesapları’nın güvenliğini bir adım öteye taşıyacak yepyeni bir kimlik doğrulama yöntemini duyurdu. Kademeli olarak kullanıma sunulan “Selfie Video” özelliği sayesinde artık kullanıcılar, hesaplarına giriş yaparken veya hesap kurtarma süreçlerinde kısa bir selfie videosu çekerek kimliklerini doğrulayabilecek. Özellikle…

Google Şifresini Unutanlar İçin Selfie Video İle Hesap Kurtarma Dönemini Başlatıyor
Google, Google Hesapları’nın güvenliğini bir adım öteye taşıyacak yepyeni bir kimlik doğrulama yöntemini duyurdu. Kademeli olarak kullanıma sunulan “Selfie Video” özelliği sayesinde artık kullanıcılar, hesaplarına giriş yaparken veya hesap kurtarma süreçlerinde kısa bir selfie videosu çekerek kimliklerini doğrulayabilecek.
Özellikle şifrenizi unuttuğunuzda, güvenilir cihazlarınıza erişemediğinizde ya da mevcut iki faktörlü doğrulama yöntemlerinizin patladığı anlarda hayat kurtaracak bu sistem oldukça pratik işliyor. Özelliği kullanmak isteyenler, hesap ayarlarındaki “Güvenlik ve Oturum Açma” bölümünden rehberli bir selfie videosu oluşturuyor. Kayıt sırasında sistem, kameraya bakmanızı ve başınızı farklı yönlere hareket ettirmenizi isteyerek yüzünüzü farklı açılardan kaydediyor. Bilgisayarında kamerası olmayanlar ise ekrandaki QR kodu telefonlarına taratarak işlemi saniyeler içinde halledebiliyor.
Hesabınıza yeniden erişmeniz gerektiğinde sizden yine kısa bir video çekmeniz isteniyor ve Google yeni videoyu referans kaydınızla karşılaştırıyor. Sadece bir fotoğrafla ya da önceden çekilmiş videolarla sistemin kandırılmasını engellemek için canlılık (liveness) kontrolleri devreye giriyor. Böylece deepfake ve kimlik taklidi girişimlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Kullanıcıların biyometrik veri konusundaki gizlilik endişelerine de yanıt veren teknoloji devi; bu referans videoların yalnızca kullanıcının açık izniyle oluşturulduğunu, uçtan uca şifrelenerek saklandığını ve istenildiği an hesap ayarlarından silinebileceğini vurguluyor. Ayrıca bu veriler kesinlikle başka bir amaçla kullanılmayacak. Özelliğin kademeli olarak tüm uygun Google hesaplarına dağıtılacağını da ekleyelim.